Přejít na obsah

Máslový závin jablkový


redakce

Recommended Posts

Přísady:

Přípravy pro 4 osoby: 20 deka jemné krupičkové mouky - 12 deka másla - špetka soli – 1 l/2 lžíce citronové šťávy - 3 lžíce vody - 1 žloutek - 1 lžička kypřícího prášku. N á d i v k a : 60 deka jablek - 5 deka cukru - na špičku nože tlučené skořice - 1 žloutek na potření.

Příprava:

Z jedné třetiny mouky a tuhého (ne drobivého) másla ve studené vodě propraného a v utěrce usušeného, zpracujeme těsto v silnou placku, kterou dáme do chladna ztuhnouti. Ze zbylé mouky, vody, žloutku, citr. šťávy, kypř. prášku a soli zpracujeme těsto, které hodně umícháme. Pak je rozdělíme na dva díly, oba na čtverce rozválíme, z máslové placky rozválíme také čtverec, který mezi těstové čtverce položíme, válečkem rozklepeme a pak tence rozválíme (pozor, aby se těsto neprotrhlo!) se všech 4 stran přehneme a dáme do studena mezi 2 ploché talíře ztuhnouti. Za 20 minut těsto rozválíme, se všech čtyř stran přeložíme, zase dáme do studena a když po čtvrté jsme těsto rozváleli na dlou-hý, tenký obdélník, položíme je na plech studenou vodou oplách-nutý a na prostředek dáme na tenounké lístky rozkrájená, měkká jablka, posypeme je cukrem a skořicí, oba konce přeložíme k prostředku, povrch pomažeme vejcem a závin upečeme rychle v hodně horké troubě. Máme-li tužší, tvrdší jablka po ruce, dejme je na lístky skrájené chvíli dusit, pak vychladnout a studená dáme na těsto, posypeme cukrem, skořicí, přehneme kraje těs-ta a dáme závin péci.

Autor:

Vilma Hoschlová - Přímá

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 0
  • Založeno
  • Poslední odpověď

Nej autoři v tématu

Nej dny

Nej autoři v tématu


×
×
  • Vytvořit...