redakce Odesláno Únor 1, 2010 Sdílet Odesláno Únor 1, 2010 Přísady: Přípravy pro 4 osoby: 28 deka jemné krupičkové mouky – 3 1/2 deka másla - špetka soli - 1 vejce – 1/8 l vody - 60 deka jablek - 6 deka strouhanky (Zátkovy) - 2 deka másla - -3 deka rozinek - 5 deka cukru - skořice - máslo na po-mazání plechu a závinu. Příprava: Na míse uděláme důlek do kterého nalijeme vlahou vodu, v níž bylo rozpuštěno máslo se solí, nožem zpracujeme těsto, přidáme vejce, zamícháme a pak rukou tak dlouho těsto mícháme, až se nechytá mísy ani ruky. Potom na pomoučněný vál dáme těsto, pomažeme máslem, přikryjeme je vlahou pánví a necháme 20--30 minut přikryté. Zatím dáme na máslo osmah-nout strouhanku se lžící cukru a vychladnout, oloupáme jablka a na tenké lísky je nakrájíme. Na pomoučněný ubrus dáme od-počinuté těsto, trochu je rozválíme, pomažeme roztaveným má-slem a velmi opatrně rukama tence vytáhneme. Těsto posypeme připravenou strouhankou a do větší poloviny poklademe tenký-mi plátky jablek, posypeme přebranými rozinkami, cukrem a skořicí a pak zvolna zdviháme kraj ubrusu u strany těsta po-kryté jablky a závin zatáčíme; dáme na pomazaný plech, povrch závinu také potřeme máslem a dáme do mírně vyhřáté trouby na 30-40 minut péci. Mezi pečením závin několikrát na povrchu pomažeme máslem. Upečený, prochladlý krájíme. Autor: Vilma Hoschlová - Přímá Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Recommended Posts